sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Ratkaisuna islam?

Tämä postaus on nyt oikein lauantai yönä ajankohtainen. Aika moni suomalainen heiluu nytkin humalassa baarissa tai kaupungilla.

Tämä lainaus aiemmasta blogikirjoituksestani "Muslimielämää":

"Suuri haaste
Suomi kärsii länsimaisista ongelmista: alkoholi virtaa, ihmiset ovat masentuneita ja avioliitot hajoavat. Osa meistä elää toisin eli nopeasti kasvava vähemmistömme, muslimit. Voisiko ratkaisu Suomen haasteisiin olla islam?"


Ihmiset ovat levottomia ja elävät ajatuksella: kaikki-mulle-heti-nyt! Suomessahan puolet solmituista avioliitoista päättyy eroon. Mielestäni täällä ei jakseta taistella paremmasta avioliitosta, vaan luovutetaan liian helposti. Laitetaan puoliso vaihtoon jos hän ei enää sovikkaan nykyiseen elämän tyyliin, valintoihin, tulee riitaa, myös rahasta ja alkoholin käytöstä, pettämisestä jne. Tämä on mielestäni erittäin surullista, mutta uskon, että suomalaisella juomiskulttuurilla on vahva asema tässäkin asiassa. Suomalainenhan keksii juomiselle aina syitä ja rahaa alkoholiin löytyy aina, lainataan vaikka kaverilta... On tuparit, varpajaiset, häät, vappu, juhannus, synttärit, pikkujoulut, joulu, uusivuosi, läksiäiset, kesä, muutenvaankivaviikonloppuvapaa jne. Ja juomisesta seuraa aina jotain negatiivista, terveyden pilaaminen ja ainakin se krapula!

Eräästä naisten lehdestä bongasin tällaisen jutun, jossa saattaa olla totuuden siemen:

"Suomalaisella on jano, koska:
 • Kieltolaki jätti kuvitelman siitä, että viina saattaa loppua kesken. Äkkiä siis naamariin kaikki saatavilla oleva alkoholi
 • Se on geeneissä. Tiedekin on löytänyt todisteita siitä, että geeniperimä voi altistaa alkoholismille. Suomalaiselle yhdet on aina kahdet tai kolmet - ja sitten onkin jo helppo antaa palaa
 • Sota. Ei lisättävää
 • Viinimaissa osataan juoda nätisti, mutta suomalaisten alkukantainen juomakulttuuriperimä on syössyt jälkipolvetkin tuhoon. Pontikan ja sahdin varjossa on vaikeaa kasvaa sivistyneeksi siemailijaksi"
Pettäminen on myös niin paljon helpompaa kun on vähän ottanut. Nousuhumalassa joka toinen vastaan tulija, kun näyttää erittäin viehättävältä. Ilman alkoholia tulisi tuskin lähdettyä ventovieraan ihmisen mukaan. Sehän voi vaikka listiä, tiedä mikä mielipuoli... Yhden yön juttuja, sukupuolitauteja ja ei toivottuja raskauksiakin olisi tässä maailmassa huomattavasti vähemmän.

Usein näen ja kuulen sukulaisiltani ja ystäviltäni kuinka heidän puolisonsa ravaavat baareissa ja onpa ihan tavallista (mielestäni hälyyttävää) ja suomalaisten mielestä normaalia, että mies "rentoutuu" ihan jopa päivittäin iltaisin sixpacinsä kanssa sohvalla ja vaimo kenties ottaa samalla viinilasillisen tai muutaman. Alkoholin nauttiminen pienissäkin määrin vaikuttaa oppimiseen, unen laatuun, keskittymiskykyyn ja työn suorittamiseen ja moneen muuhun:

Krapulatkin tuntuvat työkavereilla kestävän viikonlopun jälkeen 2-3 päivää, aika hurjaa! Läheisissäni on myös ihmisiä joilla on valitettavasti vakava alkoholiongelma, mutta kieltävät sen. Ja onpa eräskin joka kuoli siihen :(

Muslimi ei juo alkoholia, ja rukoilu viidesti päivässä vie aikaa muulta turhanpäiväiseltä ja tuo säännöllisyyttä elämään. Edellä kertomieni asioiden takia olen todella onnellinen, että en nauti alkoholia. Valitettavasti on myös muslimeja jotka nauttivat alkoholia, siitä huolimatta että se on haram. Mutta olemme itse vastuussa itsestämme!

Kuinkahan monella on taas tänäkin sunnuntaina krapula?!

4 kommenttia:

 1. Rauhaa Sadiah,
  raitista ja reipasta sunnuntaiaamua :). Itsekin kirjoitin alkoholista tekstin jokin aika sitten. Näkökulmani oli lähinnä se, miksi omaa juomattomuutta pitää Suomessa selitellä. Kuvaamasi kaltaista alkoholikulttuuria pidetään täällä niin normaalina, että sen kurja kääntöpuolikin tunnutaan hyväksyneen kuin välttämättömänä pahana. Jokainen voi onneksi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, millaiseksi tämä yhteiskunta muodostuu, vaikkapa sitten näyttämällä positiivista absolutistin roolimallia. Alkoholismiin sairastuneita se ei välttämättä enää pelasta, mutta ainakin nuorissa on vielä tulevaisuuden toivoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta Nadia! Rukoilen alkoholismiin sairastuneiden läheisteni puolesta ja yritän kasvattaa lapseni niin hyvin kuin taidan. Onhan nuorten tupakointikin vähentynyt huomattavasti edellisiin vuosiin nähden. Toivoa on :)

   Poista
 2. Ja alkoholin myötä myös perheväkivalta lisääntyy. Esimerkiksi pikku-Eerika raukan tapauksessa uskon että alkoholilla oli jotain vaikutusta asiaan. Joten siis myös lapset kärsivät ja lapsissa on tulevaisuus. Huomaa että myös teineillä on nykyään todella paha olla, toivottavasti he ymmärtävät tulevaisuudessa että alkoholi on kaiken pahan alku ja juuri ja se pitäisi kieltää samalla lailla kuin huumeetkin, koska se on yhtä lailla harkintakykyä ja ymmärrystä sumentavaa ainetta. Siitä ei koskaan ole seurannut mitään hyvää, vain väkivaltaa, pettämisiä, onnettomuuksia, toilailuja. Hieno teksti sisko!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikku-Eerikan tapaus ei varmasti jääne ainoaksi. Liikutuin luettuani jutusta, sillä itsekin olen lapsuuteni elänyt humalaisten varjossa... Olet Vera oikeassa: alkoholista ei seuraa mitään hyvää. Onneksi omat lapseni saavat kasvaa turvallisessa kodissa!

   Poista