sunnuntai 29. syyskuuta 2013

Avioliitto

Kun kaksi muslimia solmii avioliiton, on heidän tarkoituksenaan tehdä liitosta pysyvä eikä tilapäinen tai määräaikainen. Koeavioliitot, kestoltaan rajoitetut avioliitot ja kaikki avioliitot, jotka vaikuttavat vain kokeilulta, ovat tämän tähden Islamissa kielletyt. Islam ei suvaitse avioliiton ulkopuolisia tai sitä edeltäviä suhteita, mies ja nainen voivat tavata muiden muslimien läsnäollessa tai perheen keskuudessa, keskustella ja opetella tuntemaan toisensa.

Länsimaissa tämä ei taida ihan toteutua näin jos maahanmuuttajalla ei ole perhettä kyseisessä maassa tai "esiliinana" toimivaa muslimia ei ole saatavilla. Olen myös kuullut jonkunlaisista "kihlajaisseremonioista" Suomessa, joissa pariskunta siunataan muiden muslimien läsnäollessa eli saavat tämän jälkeen asua ja elää yhdessä ennen avioliittoa. En kyllä tiedä tarkemmin mistä tässä on kyse, mutta näin on toimittu erään tuttavani ja hänen muslimimiehensä kanssa, avioituivat kyllä myöhemmin.


Avioliittosopimus toimii naisen ja miehen välisenä sopimuksena, mutta valitettavasti monissa nk. islamilaisissa maissa voidaan tänä päivänä havaita sopimuksesta tulleen enemmänkin peruuttamaton asiakirja ja naisen menettäneen oikeutensa, kuten tavallista. Tietyissä maissa naiselta ei edes kysytä mitään ennen avioliittoa, vaan kaikki sovitaan perheiden kesken, mikä sotii täysin Islamin periaatteita vastaan.

Sopimuksessa voi olla erilaisia ehtoja avioliiton suhteen, mm. nainen voi asettaa ehdon, että mies ei ota itselleen useampia vaimoja, ja jos mies kuitenkin tekee sen, vaimolla on oikeus avioeroon.

Usko on se, mikä sitoo muslimiperheen yhteen ja siksi muslimille on kiellettyä avioitua ateistin tai monijumalaisen (Kafir) kanssa. Kunnioituksena sille, että Raamatussa ja Toorassa on vielä jäljellä Jumalan alkuperäistä ilmoitusta, muslimiehen on sallittu mennä naimisiin uskovan kristityn tai juutalaisen naisen kanssa,  mutta tämä ei ole mitenkään suositeltavaa ja siihen liittyy tiettyjä ehtoja: Naisen täytyy sitoutua kasvattamaan parin lapset Islamin mukaisesti.Jos naimisissa oleva mies kääntyy Islamiin ja hänen vaimonsa on kristitty tai juutalainen eikä tahdo kääntyä, avioliitto voi jatkua tavalliseen tapaan.
Tätä aihetta sivuttiin blogikirjoituksessani "30 päivää muslimina", sillä tässä artikkelin kirjoittanut, muslimina kuukauden elänyt kristitty toimittaja joutui miettimään asiaa oman kristityn tyttöystävänsä kannalta, eivätkä he voineet asua yhdessä tämän 30 päivän aikana.
Mutta jos vaimo kuuluu kiellettyihin uskontoihin eli jos muslimimies avioituu hindun, buddhalaisen tai ateistin kanssa, islamin mukaan avioliitto ei ole laillinen. Ja jos vaimo pysyy epäuskossaan, on avioelämän päätyttävä. Hänelle täytyy kuitenkin antaa aikaa miettiä asiaa ensin.

Jos naimisissa oleva nainen kääntyy Islamiin ja mies ei ole muslimi, päättyy avioelämä välittömästi ja naisen tulee kohtuullisen ajan kuluessa hakea eroa. Tämä on naisten uskonnon suojelemiseksi säädetty laki Jumalalta. Nainen haluaa aina luonnostaan miellyttää miestään ja joutuisi todennäköisesti tekemään vastoin uskontonsa määräyksiä jos hän avioituisi ei-muslimin kanssa. Tästä lisää alla. Tämä laki on myös tarkoitettu suojelemaan lapsia, koska kristitty mies haluaisi kasvattaa lapsensa oman mielensä mukaan.

MUSLIMINAINEN JA KRISTITTY MIES:

Jos musliminainen menisi naimisiin kristityn miehen kanssa, naiselle tulisi vaikea valinta kahden asian välillä. Hän haluaisi miellyttää miestään ja tehdä tämän toivomalla tavalla, mutta tällöin hän tekisi vastoin islamia ja omaa uskontoaan:
  • Kristitty mies tietää ettei muslimivaimo juo alkoholia tai syö sikaa, mutta pyytää häntä hakemaan ja tarjoilemaan näitä hänelle. Islamissa tämä on kiellettyä.
  • Ulos mentäessä kristitty mies sanoo vaimolleen, että haluaa olla ylpeä vaimostaan. Hän haluaa, että kaikki näkevät miten kaunis vaimo hänellä on. Eli mies haluaa vaimonsa ottavan huivin pois ja laittavan hiuksensa kauniisti, laittavan avoimet vaatteet, paljastamaan jalkansa ja käyttämään korkeita korkoja. Kaikki tämä on tietenkin musliminaiselta kiellettyä.
  • Mies haluaa viettää mahdollisesti joulua ja muita kristillisiä juhlia ja vaatii vaimoaankin osallistumaan, sekä opettaa uskontoaan lapsille.
Kieltämättä johtaisi ristiriitaisiin tilanteisiin naisen ja lasten kannalta...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti