lauantai 19. lokakuuta 2013

Hunnuttautuminen eli hijab

"Miksi musliminaisten on peitettävä päänsä?" Se on muslimina olon todellinen koetinkivi monille naisille. Musliminaiset siis käyttävät hijabia eli pään ja vartalon peittävää vaatetusta, koska Allah on kehottanut siihen:

"Profeetta, sano vaimoillesi ja tyttärillesi ja uskovaisille naisille, että heidän tulee hunnuttaa kasvonsa; näin on sopivinta, jotta heidät kunniallisiksi naisiksi huomataan, niin ettei heitä tunkeilevasti lähestytä; Jumala on kaikessa viisas ja laupias "

Profeetan (SAAS) vaimoja vaadittiin peittämään kasvonsa, jotta miehet eivät ajattelisi heitä seksuaalisesti, olivathan he "uskovien äitejä", mutta tämä vaatimus ei ulottunut muihin naisiin. Sana "hijab" tulee arabiankielisestä sanasta "hajaba", joka tarkoittaa peittämistä näkyviltä tai piilottamista.


Kasvohunnun historia alkaa kuitenkin kaukaa esi-islamilaiselta ajalta. Arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori Jaakko Hämeen-Anttilan mukaan hunnuttautuminen on muun muassa Lähi-idässä hyvin vanha tapa, joka tunnetaan jo muinaisesta Mesopotamiasta. Huntu oli yläluokkaisten naisten statusvaate, jota orjat ja prostituoidut eivät saaneet käyttää. Hunnuttautuminen vakiintui yläluokkaisten naisten tavaksi Persian valtakunnassa, josta se siirtyi antiikin Kreikkaan ja Roomaan. Hunnun tarkoitus oli paitsi suojella naista myös viestittää korkeasta elintasosta ja kaupunkilaisuudesta. Pukeutuminen on osin myös käytännöllisyyden sanelemaa, sillä maaseudun töihin täydellinen hunnuttautuminen ei sopinut.

Aiemmin myös Suomessa naisten huivin käyttö on ollut hyvin yleistä. Vielä 1900-luvun puolivälissä ilman päähinettä liikkuminen oli suorastaan sopimatonta. Tästä syystä ihmettelenkin suomalaisten ihmettelyä huivin käytöstä, kun se vasta muutama vuosikymmen sitten on ollut myös täällä täysin arkipäivää! Mutta valitettavasti hunnuttautuminen käytännön ilmiönä on kuitenkin nykyisin aika vahvasti islamilaisen kulttuurialueen ilmiö.

Vastoin yleistä käsitystä hijab ei ole ainoastaan naisten pääliina, jonka tarkoituksena on suojata hiuksia näkymästä, vaan hijabin merkitys islamissa on laajempi, merkiten vaatimattomuutta, moraalisuutta ja yksityisyyttä. Tämäkin oli aikanaan minulle uutta, luulin todellakin, että kyse on vain huivista.
Musliminaisen hunnuttautumisen aste riippuu nykyään naisen omasta islamin tulkinnasta, mutta myös yhteisön tavoista ja muodista. Nykyisin hijab kuitenkin merkitseekin musliminaisen vaatimatonta pukeutumista. Kaikkien oppineiden mukaan naisen awra eli ihmiskehon tabualue kattaa koko vartalon käsiä ja kasvoja lukuun ottamatta. Miehen awra kattaa alueen, joka jää polvien ja navan väliin.

Islamissa ei ole mitään määrätyn tyylistä asua tai tiettyä vaatetta, joita naisten tulisi pitää. Joitakin vaatimuksia asun on kuitenkin täytettävä:
 • on sopivaa näyttää vain kädet ja kasvot
 • toinen vaatimus on väljyys, jotta naisen ruumiin muodot eivät näy
 • vaatteen paksuus on kolmas vaatimus, niin etteivät ihon väri tai kehon muodot näy sen lävitse
 • nainen ei saa pukeutua kuten mies
 • naisen pää/huivin sitominen ei saa näyttää "kamelin kyttyrältä" (tosin näitäkin näkee usein)
esimerkkejä erilaisista hunnuttautumisen ja peittämisen tavoista
 • Hijab: nykypäivän globaali "islamilainen asu", joka lievimmillään koostuu hiukset, kaulan ja niskan peittävästä huivista. Yhdistyy usein väljään päällysvaatteeseen,erilaisia tyylejä ja värejä. Hijabista on tullut maailmalla myös muotivaate!
 • Burka: monesta kankaasta yhteen ommeltu sininen asu, jota esiintyy Afganistanin lisäksi Pakistanissa, Iranissa ja Intiassa. Peittää kasvot ja kehon kokonaan, ristikkoverkko silmien edessä. Suurin osa maailman musliminaisista ei käytä burkaa sillä sen käyttö on hijabin äärimmäinen muoto.
 • Niqab: musta kasvohuntu, joka peittää kasvot mutta jättää silmät näkyviin aukosta. Sitä käytetään erityisesti arabimaissa, mutta myös euroopassa ja muissa maissa musliminaisten keskuudessa.
 • Khunna: usein monikerroksinen kasvohuntu.
 • Al-amira ja Shayla: pään ympäri kiedottavia huiveja, jotka jättävät kasvot näkyviin.
 • Khimar: viittamainen pään päältä alas vyötärölle ulottuva päällysvaate. Kasvot jäävät näkyviin.
 • Chador: Iranissa yleinen kokovartaloasu, joka jättää kasvot näkyviin.

Eri maissa on myös eri säädökset huivin käytölle:

 • Turkki on kieltänyt lailla hijabin käytön hallintorakennuksissa, kouluissa ja yliopistoissa
 • Ranskassa valtion kouluissa pääliinan käyttö on kiellettyä
 • Britanniassa pääliinan käyttö on taas kansalaisoikeus
 • Suomessa ei ole lainsäädäntöä uskonnollisesta pukeutumisesta, joten linjaukset ovat työnantajien vastuulla
On maita ja alueita joilla täydellinen peittäminen on pakollista eli naiset, jotka eivät ole islaminuskoisia, käyttävät huivia islamilaisissa yhteisöissä tai maissa työnsä mahdollistamiseksi.

So true :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti