tiistai 8. lokakuuta 2013

Muslimi häät

"Avioliitto on islamissa siviilisopimus, kahden ihmisen keskinäinen liitto Jumalan ja ihmisten edessä. Siihen ei liity mitään mystistä eikä sakramentaalista sisältöä. Koska islamissa ei ole pappeutta, ei tarvita ketään suorittamaan vihkimystä - vaikka sellainen onkin toivottavaa, jotta itse vihkiseremonia saisi jonkinlaisen muodon. Ainoa, mitä tarvitaan, on vähintään kahden aikuisen muslimin läsnäolo ja avioliittolupausten todistaminen, ja että tapahtunut tehdään julkiseksi. Se on vähimmäisvaatimus islamin lain mukaan."
 
Me avioiduimme Suomessa moskeijassa imaamin ja kahden todistajan läsnäollessa, jotka olivat siis toinen tuntematon hääpari. Tuplahäät siis :)Tyypillisesti kuitenkin mukaan halutaan sukulaiset, ystävät ja muut läheiset todistamaan tätä tärkeää hetkeä, kun mies ja nainen lupautuvat toisilleen. Islamin mukaan on syytä olla kerskumatta vauraudellamme tehdäksemme vaikutuksen muihin ja välttämään tuhlausta. Mutta olen ymmärtänyt, että kyllä kaikkein köyhimmätkin panostavat häihin. Silloin juhlitaan jopa useita päiviä, kaikki kynnelle kykenevät kutsutaan, ruokaa tehdään uskomattomia määriä ja hääparilla on kuninkaalliset vaatteet, sekä pukuja saattaa olla useita eri päiville.


Näin ainakin omissa hääjuhlissani, jotka vietetiin mieheni kotimaassa, pienessä muutaman tuhannen ihmisen vaatimattomassa merenranta kylässä, joihin kutsuttiin puolet kyläläisistä ja juhlia vietettiin kaksi päivää. Ensimmäisenä päivänä ilta "harjoiteltiin" sukulaisten kanssa ja seuraavana päivänä 12 tunnin(!) ajan saapui oikeasti se puoli kylää, vieraita kävi laskujen mukaan toista tuhatta! Vieraat eivät saavu kerralla vaan pitkin päivää, kun askareiltaan ja muilta hääjuhlilta kerkeävät. Häitä on useita aina viikonloppuisin. Tämän takia minkäänlaista hääohjelmaa ei tarjota vaan ruoka on pääosassa. Ruokiin varattiin mm. 200 broileria, 200 kookospähkinää ja kokonainen lehmä. Kaikki ruoanlaitto tapahtui talomme takapihalla "telttakeittiössä" ja avotulella.

Hääsuunnittelijamme oli mieheni sisko ja kaasona toinen sisko. Häitä järjesteltiin fyysisesti viikon ajan, jolloin auttamassa olivat siskot, veljet ja muut sukulaiset, sekä useita kymmeniä kylän asukkaita ruokapalkalla ja palvelus-palveluksesta-periaatteella. Ihanan yhteisöllistä, sillä ei Suomessa kukaan tule auttamaan ilman rahallista korvausta, ei edes omat sukulaiset! Olen anopilleni tästä upeasta kokemuksesta ikuisesti kiitollinen <3


Vihkiseremoniassa sanallinen muotoilu voisi kuulua esimerkiksi näin:

"Sulhanen, morsian: 'Minä.. otan sinut . n tyttären/pojan .., Jumalan ja läsnäolevien edessä, lailliseksi aviopuolisokseni, Koraanin ja Sunnan määräysten mukaisesti. Vakuutan tekeväni kaikkeni sen eteen, että Jumalan totteleminen toteutuu tässä avioliitossa. Täten sitoudun tekemään tästä avioliitosta suhteen, jossa vallitsee keskinäinen rakkaus, armo, rauha, uskollisuus ja yhteistyö. Olkoon Jumala todistajani, sillä Hän on paras todistaja, Amen'."
 
"Suullisten lupausten lisäksi sekä morsian että sulhanen allekirjoittavat todistajien edessä kirjallisen sopimuksen, josta tehdään kolme kopiota. Ainakin kahden todistajan on allekirjoitettava asiakirja. Yksi kappale annetaan lähimmälle tuomioistuimelle (muslimimaassa) ja aviopuolisot saavat kukin oman kappaleensa (ei-muslimimaassa on tietysti täytettävä muitakin vaatimuksia, jotta avioliitto olisi laillinen)."


Toimitimme avioliittosopimuksesta kopion maistraattiin ja myöhemmin meille selvisi, (synnytyssairaalassa, kun vauva tuli oudosti minun sukunimelleni), että todistus oli ollut puutteellinen, emmekä olleet näihin pariin vuoteen olleet maistraatin mukaan naimisissa. Kummallisinta oli ettei meiltä oltu pyydetty minkäänlaisia lisäselvityksiä tai otettu yhteyttä! Mitäpä olisikaan tapahtunut jos toinen meistä olisi menehtynyt sinä aikana ja olisi todettu ettemme olekaan naimisissa. En edes halua ajatella... Asia onneksi korjattiin kyseisen moskeijan puolesta viipymättä. Kaikenlaista voi siis sattua!


Seremoniat, hääpuvut ja tavat vaihtelevat tietenkin kulttuurien mukaan, mutta olen ymmärtänyt, että käsien hennaus taitaa olla yhteistä kaikille muslimi morsiamille :) Omat käteni hennattiin kyynerpäihin saakka ja jalat polviin saakka. Haastavaa oli siirtyä salongista autoon kantapäillä kävellen ja pysytellen hievahtamatta aloillaan neljä tuntia, jotta henna ehti tarttua. Kaasona toiminut mieheni sisko, siveli hennojani vähän väliä limemehulla jonka happamuus saa värin irtoamaan tehokkaammin. Itselleen lähisukulaiset valmistivat hennatahnaa ihan oikeasta hennasta. Henna haettiin kokonaisena oksana hennapuskasta ja tahna valmistettiin morttelissa johon hennalehtien lisäksi laitettiin tahmeaa riisiä, limemehua ja hiiltä.


"Koraani kehottaa miestä antamaan vaimolleen jonkinlaisen huomenlahjan eli aviolahjan (mahr).

 
Tämä rahasumma, tavara, kultakoru tai mikä lahja se sitten onkin, on laillisesti vaimon omaisuutta. Mies ei koskaan voi vaatia sitä itselleen. Jos tapahtuu ero, mikä on sallittua islamin lain mukaan, täytyy miehen maksaa tämä summa vaimolleen, jos tämä ei sitten vapaaehtoisesti luovu koko summasta tai osasta siitä. Jos mies kuolee, siirtyy tuo lahjasumma vaimon omaisuudeksi, jos mies ei jo ole antanut sitä hänelle, ennen kuin mitään muita maksuja suoritetaan. Voidaan myös sopia suorituksista jonakin tiettynä ajanjaksona. Lahjan laatu ja maksutapa on määriteltävä avioliittoa solmittaessa ja se on kirjattava avioliittosopimukseen. Lahja voi olla rahaa, omaisuutta, koulutusta tai jotakin muuta arvokasta.

On kerrottu muslimista, joka tuli profeetan (saas) luo. Hän sanoi olevansa niin köyhä, ettei hänellä ollut mitään lahjaa annettavaksi tulevalle vaimolleen. Profeetta (saas) kysyi, osasiko hän jotakin kappaletta Koraanista. Miehen vastattua myöntävästi profeetta kehotti häntä huomenlahjana opettamaan tuon kappaleen vaimolleen."


Minä sain huomenlahjan lisäksi ihanan ja niin minulle sopivan aviomiehen ja tietysti myös hyvät opit <3

2.187 "...olettehan te toistenne peittoja."


Lainaukset sivustolta Islamopas ja kuvat netistä. 

6 kommenttia:

 1. Voiko udella, että mistä päin miehesi on kotoisin?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanotaan ympäripyöreästi näin, ettei Lähi-idästä eikä sen naapuri/lähi maista... Kauempaa, sen verran voin paljastaa :)

   Poista
 2. 2000 vierasta, se on kyllä jo ihan uskomaton määrä! Varmaan ihan hirveän raskasta?
  Onko tapana antaa jotain lahjoja hääparille? Tosin jos kaikki toisi jotain, lahjoihin voisi hukkua :D.

  Mä olen nähnyt vain muutamia valokuvia muslimien häistä. Morsian on meikattu hyvinkin vaaleaihoiseksi (tai sitten johtuu kuvasta) ja kummaltakaan ei hymyä näe :D. Hennakoristuksia en ole vielä nähnyt missään kuvissa. On varmaan maakohtaista. :)
  Minkä värinen/tyylinen hääpuku sinulla oli, jos haluat paljastaa? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllähän ne kieltämättä oli raskaita päiviä ja se koko viikkokin! Ihmisiä kun ei tunne ja käytöstapa sääntöjä on paljon niin olihan siinä muistettavaa, etten vaan nolaa itseäni ja sulhasen perhettä. Paineita oli kyllä reippaasti! Mutta kokemuksena aivan unohtumaton <3

   Meillähän oli myös Suomessa hääjuhla minun lähisuvulleni ja yhteisille ystäville, mutta kyllä nuo anopin järkkäämät häät olivat niin upeat ettei sanat riitä, vaikka vaatimattomissa puitteissa oltiin, mutta tunnelma oli tärkein :)

   Kyllä, yleensä morsian meikataan valkoiseksi ja siksikin mies halusi että meikkaan itse. Sanoi etteivät paikalliset osaa meikata minua, koska olen jo muutenkin vaaleaihoinen. Tuo hennaus on ainakin arabiassa hyvin yleistä ja perua intialaisilta. Pysähdyslennolla Abu Dhabissa näin kuinka kaikilla naisilla oli upeat matkahennat ja yleensä he hennaavat syyn kuin syyn takia.

   Puvut kävimme paikallisesta pukuvuokraamosta valitsemassa. Hääpukuja oli kaiken kaikkian kolme, perinteisiä pukuja siellä kaikki: valkoinen idän prinsessa puku :) pitkä strassihuntu, huivi alla ja tiara kaiken päälle, ekaksi päiväksi ja pinkki saman tyylinen toiseksi päiväksi ja toisen päivän illaksi vielä kolmas pinkki/kultainen. Olihan pukeminen siinä kuumuudessa!

   Poista
  2. No varmasti ihan ikimuistoiset häät :).
   Aika hienoa toi kolme hääpukua. Olisi kiva nähdä kuvia. :)

   Poista
  3. Saatanpa joskus kuvia laittaakin ;)

   Poista