tiistai 6. elokuuta 2013

Voihan sianliha!

Sitä tungetaan täällä Suomessa sitten joka paikkaan! On lihatuotteita pilvin pimein joissa aina ensimmäisenä raaka-aineluettelossa lukee sianliha, sitä on piilotettu kamaran muodossa broileripyöryköihinkin! Muita nimiä sianlihalle ovat mm. ihra, silava, läski, karree, kotletti, lapapaisti, kinkku, potka ja grillikylki. Naudanlihasta valmistettua grillimakkaraa meinasin melkein ostaa, kun lukaisin yhtäkkiä, että sehän on työnnetty sian suoleen! Jäi makkarat hyllyyn :(

Muslimille on siis kiellettyä eli haram syödä sianlihaa. Se voi aiheuttaa useita erilaisia sairauksia ja vaivoja ihmiselle. Sianliha sisältää runsaasti rasvaa, jolloin se myös nostaa kolesteroliarvoja huomattavasti enemmän kuin rasvattomampi naudanliha. Sanotaankin, että sianliha on samantapaista ihmisen kudosten kanssa joilloin se syötynä saattaa aiheuttaa jopa autoimmuniteettia eli reaktion, jossa kehon solut alkavat hylkiä omia ja vieraita kudoksia. Lisää islamin ruokasäänöistä ja sianlihan haitoista voit lukea täältä: Islam opas

Kiellettyjä ruoka-aineita ovat:
- sianliha
- petoeläinten liha
- liha joka on kuollut muuten kuin teurastamalla -> raato
- veri
- alkoholi

Ravintola koulun käyneenä voin vain todeta, ettei monikaan ole tainnut syödä sianlihaa mediumina, kuten naudanlihaa?! Tästä voi jo päätellä, että sianliha tulee kypsentää erittäin hyvin, jotta bakteereja kuolisi -> kaikki bakteerit ja loiset eivät sianlihasta kuole edes kuumentamallakaan. Toki punaisen lihan haitoista puhutaan nyt muutenkin, syön itse pääasiassa broileria, kalkkunaa, kalaa ja toisinaan naudanlihaa.

Sikaa voi olla liivatetta sisältävissä ruoissa ja siasta käytettyä rasvaa voi löytyä myös margariineista. Ruokien lisäaineista, jotka ovat haram, voit lukea lisää täältä.

Jokainenhan päättää itse mitä suuhunsa laittaa -> olet mitä syöt :)

11 kommenttia:

 1. No kyllä tungetaan! Perkules ostin joskus jonkun halpisfantan ja totesin että siihenhän oli tungettu jotain joka saattaa olla haram. En kyllä edes ymmärrä miten LIMSAAN voi laittaa sianlihaa/liivatetta?!?!

  VastaaPoista
 2. Apua! En ole kyllä koskaan edes ajatellut että limsoissakin voi olla jotain haram ainesosaa. Eihän tässä kohta voi syödä enää mitään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei! Se kyllä oli onneksi jotain tyyliin euroshopper tai rainbow-merkkistä, käsittääkseni oikea alkuperäinen fanta sopii vegaaneillekkin :)

   Poista
 3. Hei, hyvää eidiä näin aluksi! Sanoit, että jäi makkarat hyllyyn kun se oli tehty sian suoleen. Ihan mielenkiinnosta kyselen siis, että syötkö muuten ihan tavallista lihaa suomalaisista kaupoista, vai pelkästään halal-merkittyjä tuotteita?

  VastaaPoista
 4. Suomesta tuoretta, ilman tainnutusta teurastettua lihaa on haastava saada, joten tyytyminen on ollut marketin tuotteisiin. Pakastealtaasta kyllä löytyy halal-lihaakin. Olen ymmärtänyt, että uskonnollisen teurastuksen saa tehdä yhtä aikaa tainnutuksen kanssa Suomen lain mukaan ja käsitykseni mukaan tainnutusta ei islamissa kielletäkään. Korjatkaa ihmeessä jos olen totaalisen väärässä! Mutta tästä asiasta blogissani myöhemmin...

  VastaaPoista
 5. Juu onhan se sianliha kyllä rasvaista, mutta en silti usko, että ihan sellaisesta hyvästä sianlihasta voi sairastua niinkään. Toki tuo rasvaisuus... Mutta monet muutkin ruuat sisältää paljon rasvaa ja me suomalaiset taidammekin syödä aika rasvaista ruokaa, mutta kukin syö mitä tahtoo. Itse en paljon syö sianlihaa, koska mieheni ei syö, mutta en sitä karta, jos sitä sattuu jossain olemaan enkä ole kuollut vielä :D

  Se on kyllä hyvä islamissa ettei alkoholia juoda, tosin silti todella monet muslimit sitä nauttivat.

  VastaaPoista
 6. On tosiaan valitettavaa, että jotkin muslimit nauttivat alkoholia ja jopa sianlihaa! Mutta jokainenhan on loppu pelissä vastuussa itsestään. Palaan blogissani aiheeseen vielä myöhemmin. Jumala tietää paremmin.

  VastaaPoista
 7. Mäkin ensin innostuin noista grillimakkaroista, mutta kauppaan jäi, voihan suoli :D. Tosin aika harvoin makkaraa olen ennenkin syönyt.

  Löytyykö ihan perus marketeista halal lihaa (Cittari, Prisma) vai onko niitä vain ulkomaalaisissa kaupoissa?
  Kun noista ulkomaalaisista kaupoistakin on välillä ollut juttua, että hygienia ei ole ihan kohdallaan. :/

  VastaaPoista
 8. Mun mielestä hyvin varustelluissa marketeissa pakastealtaassa saattaa olla ja miksei kauppiaalta voisi kysyä asiasta ja mahdollisesti tilata halal-lihaa kauppaan.

  Meille on maistunut broileri-lenkki, siitä tulee hyvä makkarakastike tai herkulliset makkara-perunat ranskalaisten kanssa :) Tai sitten ihan perus nakki hyllystä kalkkuna- tai broilerinakkeja, niissä kun ei ole kuoria ja tuo lenkkikin on teollisessa kuoressa.

  VastaaPoista
 9. Eräs ystäväni (muslimi myös) muuten sanoi että eihän se haittaa jos nautamakkarassa on sianlihakuori, kun sen kuoren ottaa pois. Juu, eihän siinä sianlihaa tule syötyä, mutta se onkin vähän periaatekysymys :D "En syö sianlihaa mutta syön makkaraa joka on pakattu sian suoleen." WHAT :D

  VastaaPoista