lauantai 10. elokuuta 2013

Halal-liha Suomessa


 Sana halal on arabiaa ja tarkoittaa siis "sitä minkä Jumala on sallinut", siksi sitä ei voi kukaan muu kieltää. Eli muslimien tulisi syödä halal-teurastettua lihaa. Aijemmassa blogi päivityksessäni: "Voihan sianliha!" on kerrottu mm. niistä ruoka ainesosista jotka ovat haram eli "sitä minkä Jumala on kieltänyt".

Islam määrittää oikean teurastus tavan muslimeille, tässä dhabihah tavassa on tarkat säännöt, kuten:
 • teurastuksen voi suorittaa kuka tahansa aikuinen muslimi
 • teuraseläintä tulee kohdella hyvin
 • eläintä ei saa teurastaa muiden eläimien nähden
 • teuraseläin käännetään kohti Mekkaa ja lopetetaan Jumalan nimeen leikkaamalla terävällä veitsellä kaula ja kaulasuonet auki
 • eläimen annetaan vuotaa kuiviin
Eläimen lopetus tällä tavoin sen ollessa tajuissaan on Suomen lainsäädännössä kielletty. Eläinsuojelulaki sanoo teurastuksesta näin:

"Eläimelle ei saa aiheuttaa tarpeetonta kärsimystä, kipua eikä tuskaa käsiteltäessä tai säilytettäessä sitä teurastamossa, teurastuspaikassa tai muualla teurastuksen yhteydessä, tainnutettaessa sitä taikka siitä verta laskettaessa. Eläimen on oltava asianmukaisesti tainnutettu tai lopetettu ennen verenlaskua. Kuitenkin sellainen uskonnollisista syistä noudatettava erityinen teurastustapa, jossa verenlasku aloitetaan samanaikaisesti eläimen tainnuttamisen kanssa, on sallittu siten kuin asetuksella tarkemmin säädetään."

Ja tämä edellä mainittu eläinsuojeluasetus määrää:

Uskonnollisista syistä noudatettava teurastustapa
Yleiset määräykset
Sen estämättä, mitä edellä 42 §:n 1 momentissa säädetään eläimen tainnuttamisesta ennen verenlaskua, saadaan uskonnollisten syiden niin edellyttäessä verenlasku eläimestä aloittaa samanaikaisesti tainnuttamisen kanssa noudattaen, mitä tässä luvussa säädetään.
Eläimen saa tässä luvussa säädetyllä tavalla teurastaa vain teurastamossa tai teurastuspaikassa laitoksen tarkastuseläinlääkärin läsnäollessa.
Eläimen liikkumisen rajoittaminen
Nautaeläimen liikkumista on rajoitettava siten suunnitellulla mekaanisella laitteella, että eläin säästyy kaikelta vältettävissä olevalta kivulta, tuskalta, kärsimykseltä, vahingoittumiselta ja ruhjoutumiselta. Muutoin eläimen liikkumisen rajoittamisessa on noudatettava, mitä edellä 42 §:n 2 momentissa säädetään.
Tainnuttaminen
Eläin on tainnutettava sopivalla, 42 §:n 3 momentissa tarkoitetulla tainnutusvälineellä samanaikaisesti kaulasuonten katkaisun kanssa. Siipikarjaan kuuluva eläin saadaan kuitenkin teurastaa katkaisemalla kaula nopeasti terävällä aseella.
Kaulasuonten katkaisu
Kaulasuonten katkaisemisen saa toimittaa siihen harjaantunut ja asianomaisen uskonnollisen yhdyskunnan hyväksymä henkilö.
Kaulasuonten katkaiseminen on suoritettava mahdollisimman nopeasti siihen soveltuvalla terävällä aseella."

On tutkittu miten nopeasti eläimet taintuvat kaulan katkaisun jälkeen jos ne eivät ole tainnutettuja ennen teurastusta:

" Uskonnollisesti teurastettu nauta taintuu viillon jälkeen alle minuutissa ja lammas noin 15 sekunnissa, jos verenlasku suoritetaan onnistuneesti. Tutkimustulokset siitä, tunteeko eläin kipua ennen tajunnan menettämistä, ovat ristiriitaisia. Uusiseelantilaisessa tutkimuksessa, jossa seurattiin vasikoiden aivoaaltoja tainnuttamatta teurastamisen jälkeen, todettiin vasikoiden tuntevan kipua ennen tajunnan menetystä. Mikäli teurastus suoritetaan erityisesti tarkoitusta varten suunnitellulla, hyvin terävällä veitsellä, kipu voi olla tutkimusten mukaan vähäisempää."

Islamin mukaan muslimin tulee kohdella eläimiä ja luontokappaleita hyvin. Näiden kaltoinkohtelu katsotaan ankaraksi synniksi. Senpä takia dhabihah-teurastus tulee suorittaa erittäin terävällä veitsellä, eikä teurastettava eläin saa panikoida tai pelätä, muutoin teuraseläin tulee vaihtaa toiseen, rauhalliseen yksilöön.

 Suomen lain mukaan voimme saada tuoretta kotimaista halal-lihaa syötäväksemme jos teuraseläin on tainnutettu ja kaulasuonet katkaistu yhtäaikaisesti. Tuontilihaa saa pakasteena kylläkin. Ja saatammepa syödä tietämättämme halal-lihaa sillä EU ei vaadi teurastustapaa pakkausmerkintöihin, mikä on sinällään meidän muslimien kannalta harmillista, olisipa mukava tietää syövänsä halal-lihaa.
 "Uskonnollisesti teurastettua lihaa markkinoilla ilman merkintää
Osa uskonnollisesti teurastetusta lihasta päätyy merkitsemättömänä tavanomaisen lihan markkinoille. Suomessakin kuluttaja saattaa tietämättään syödä halal-teurastettua lihaa (sen sijaan kosher-lihaa ei tuoteta Suomessa), koska EU ei vaadi lihan merkitsemistä teurastustavan mukaan. Suomen lakien mukaan uskonnollisen teurastuksen yhteydessä tainnutuksen ja verenlaskun on tapahduttava samanaikaisesti. Suurin osa teurastamoistamme suorittaa uskonnollisen teurastuksen niin, että eläin tainnutetaan ensin ja viilto tehdään vasta sen jälkeen, jolloin lihan voi myydä halalina. Euroopassa Sveitsi, Norja ja Islanti sekä EU:ssa Ruotsi ja Suomi ovat kieltäneet tainnuttamatta teurastamisen; Alankomaat harkitsee kieltoa parhaillaan."
Asiasta voit lukea lisää TÄÄLTÄ.
Kuinka tyypillistä suomalaisille, tämähän on herättänyt negatiivista närää ei-muslimien suomalaisten keskuudessa, jotka haluaisivat tietää lihan olevan halal-lihaa jotta voisivat välttää sitä!

Iloisia uutisia Suomessa halal-lihaa haluaville:
Mc Donaldsin kanahampurilaisissa on halal-lihaa
 "McDonalds ostaa yli puolet ketjun myymästä kananlihasta tanskalaiselta Danpolta, joka noudattaa teurastuksissaan islamilaisia määräyksiä. Tuottajan mukaan teurastuksia valvoo muslimi, joka lausuu ennen teurastuksen aloittamista rukouksen."

Suuntaan siis hyvin mielin mäkkäriin ensi kerrallakin ja onhan naudanpihvitkin siellä sentään 100% naudanlihaa - ilman sitä joka paikkaan tungettua sianlihaa... :)

3 kommenttia:

 1. Kiva postaus! Vielä vähän olisin kysellyt mielipidettäsi tuosta kun kerroit, että joskus jopa suomalainen ns. tavallinen liha saattaa olla halalia. Ottaako tavalliset marketit siis myyntiin myös muslimin teurastamia eläimiä? Kun olen siinä käsityksessä, että lihan teurastajan täytyy olla muslimi, pelkkä verenvuodattaminen ym ei riitä.

  VastaaPoista
 2. Hyvä pointti, muokkaan postausta ja lisään asiasta tarkentavan kohdan. Ja kyllä, teurastajan täytyy olla muslimi.

  VastaaPoista
 3. Muokattu päivitystä! Toivottavasti se vastaa SanaRiimu kysymykseesi. Marketithan eivät todennäköisesti tiedä sen enempää kuin me kuluttajatkaan kuinka liha on teurastettu jos merkintää pakettiin ei EU vaadi. Ja varsinkin jos tuote on tuotettu ulkomailla. Alkuperähän voidaan pakkausmerkintöjen perusteella kuitenkin selvittää, mutta teurastustapaa tuskin ellei ota selvää kyseisestä teurastamosta jossa liha on käsitelty. En kuitenkaan ole asiantuntija, niin ihan varmaa vastausta en voi antaa, täytyy muistaa kysäistä marketin kauppiaalta ensi kerralla :)

  VastaaPoista