perjantai 2. elokuuta 2013

Ja taas tuli luettua yksi kirja lisää: Hakekaa kätilö!

Luen todella paljon, aina on joku kirja menossa. Yleensä lukemani kirjat ovat omaelämäkerrallisia, tositapahtumiin perustuvia, sillä minuun vetoavat oikeasti olemassa olleet olo- ja ihmissuhteet.

Kirjailija: Jennifer Worth
Kustantaja: Otava 2013
Suomentanut: Eija Tervonen


Eräs tuttuni vinkkasi tästä kirjasta ja huomasin, että tämä tuntuu olevan suosittu kirjastossakin. Varauksen jälkeen sainkin kirjan pian käsiini ja kuten aina, kirjojen seurassa voi viettää tuntikausia.
Jennifer Worth kertoo muistelmiaan, jotka sijoittuvat 50-luvun Englantiin, Lontoon East Endiin, jossa äidit, vauvat ja kätilöt ovat pääosassa. Kirjassa on useampi erilainen ihmiskohtalo, joista pääosassa oleva Jenny Lee kertoo. Hän toimii kätilönä ja sairaanhoitajana alueella ja asuu Nonnatus House-luostarissa nunnien ja muiden nuorten sairaanhoitaja-kätilöiden kanssa. He hoitavat myös äitiyshuoltoa ja neuvolaa viikoittain. Nykypäivänä harvinaisena pidettävä kotisynnytys oli tuolloin oikeastaan ainut vaihtoehto, sairaaloihin mentiin synnyttämään pakon edessä, eikä varsinaisia synnytysosastoja ollut, ne tekivät vasta tuloaan. Kirjassa kerrotaan myös kätilöiden ja nunnien lämpimästä ystävyydestä ja ihmissuhteista. Hauskoja kommelluksiakin löytyy eli erittäin hyvän tuulinen kirja!

Itseäni äitinä tarinassa puhutteli eniten paikallisten naisten sitkeys, sillä köyhyys vaivasi, eikä ehkäisykeinoja ollut ja lapsia tuli maailmaan, kun Jumala soi. Vähävaraisuus, epähygieenisyys ja ankara elämä vaivasi perheitä: he asuivat slummissa erittäin ahtaasti, jopa koko perhe yhdessä ainoassa huoneessa. Käymälöitä ei asunnoissa aina edes ollut, ulkohuussit sijaitsivat tyypillisesti talon takana ja vesipisteitä saattoi olla vain yksi, keittiössä. Ihailen näitä naisten selviytymistarinoita ankarissa olosuhteissa. Tässä kirjassa ei myöskään nunnista ja luostarista huolimatta korostettu uskontoa vaan keskityttiin itse tarinaan.

Minulle selvisi myös, että tästä alkaa helmikuussa 2013 YLEn TV2:lla 15 osainen ohjelmasarja, joka siis sisälsi kaksi tuotantokautta. Seurasin joka ikisen jakson, tämä vei ihan mennessään! Kolmas tuotantokausi näytetään myöhemmin YLE:llä. Toisin kuin yleensä, tällä kertaa kirjasta vei voiton ohjelma. Se on mielestäni humoristinen, laajempi, monipuolisempi ja mielenkiintoisempi kuin kirja. Suosittelen! YLEn sivustolla lisää TÄSTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti