torstai 12. joulukuuta 2013

Rukousten takaisin suorittaminen

Tämän postauksen idea lähti edellisestä kirjoituksestani "Talviajan rukoukset".

Rukoukset tulisi tietysti aina pyrkiä tekemään heti kun rukousaika alkaa, ei siis ole suositeltavaa, että laskelmoi tekevänsä esim. maghrib-rukouksen juuri isha-rukouksen vaihtumis ajan kynnyksellä, jotta voi tehdä molemmat "samalla kertaa" eli peräkkäin.

Mutta aina rukousten ajallaan suorittaminen ei ole mahdollista. Esimerkiksi jos matkustamme, olemme työssä, koulussa, paikassa tai tilanteessa jossa rukouksia ei ole mahdollista suorittaa ajallaan. Tällöin rukoukset voi suorittaa takaisin ja ne tulisi tehdä tietysti viipymättä, kun siihen on mahdollisuus. Totta kai näitä rukouksia on aikaa tehdä takaisin vaikka koko elämän ajan, koska ei Jumala ole meitä kohtaan kohtuuton ja parempi myöhään kuin ei milloinkaan :)


Niyat tai nijjat eli aikomus on näissä rukouksilla yhdellä sanalla erilainen ainakin arabiaksi, eli ilmoitamme, että teemme rukouksen takaisin/myöhässä. Rukousten takaisin tekemisen järjestyksellä ei tietääkseni ole väliä, kunhan kaikki rukoukset tulee tehtyä. 

Rukousten välissä on suositeltavaa pitää tauko ja itse olen rukouksien välissä lukenut Koraania tai rukoillut rukoushelmien kanssa. Jos olen poistunut rukousten välissä rukousmatolta, joka myös on suositeltavaa, sillä eihän rukouksia normaalistikaan tehdä peräkkäin, olen vaikkapa pyörähtänyt toisaalla, laittanut pyykit kuivuriin, antanut lapsille syötävää/ juotavaa jne. Ja jos lapset odottavat äitiä yksin kun mies on töissä, eivätkä tietenkään aina jaksa odottaa tuntia rauhassa, niin luonnollisesti joudun poistumaan rukousten välissä keksimään lapsille viihdykettä siksi aikaa. Lapsiperheessä kun hommaa tuntuu riittävän loputtomiin ja olen palannut ihan pian rukoilemaan, sillä minun on myös helpompi keskittyä seuraavaan rukoukseen pienen tauon jälkeen, meinaa nimittäin takaisin rukoillessa muuten mennä edellisen rukouksen ja nykyisen rukouksen rakatien määrässä sekaisin. Ymmärrettävästi varmaan jos tunnin sisällä suorittaa kaikki 17 rakatia, etenkin talviaikana!


Pienet lapset eivät tietenkään ymmärrä ettei rukouksen hetkellä saa häiritä, joten joskus pienin on tullut reppuselkään tai syliin rukouksen aikana.

Juuri näin :D
Olen ymmärtänyt, että tämä on ihan sallittua, eikä keskeytä rukousta, tulee vain rauhassa odotella että lapsi päästää taas takaisin rukoilemaan. Lapsenhan on hyvä nähdä aikuinen rukoilemassa ja suuttuminen vaan kuolettaa kiinnostuksen aikuisen toimintaan. Muulta häirinnältä on tietysti hyvä välttyä jotta saa suorittaa rukoukset rauhassa.

Ja jos jollain viisaammalla on vielä jotain lisättävää/oikaistavaa, niin saa kommentoida :)

Kuvat lainattu netistä

2 kommenttia:

  1. Mä oletin, että rukoukset pitäisi tehdä samassa järjestyksessä. Hyvä tietää. Tosin se on jotenkin loogista tehdä ne järjestyksessä.

    Ihana toi kuva. Siinä saakin olla varovainen, ettei lapsi putoo kyydistä :D. Viime matkalla tuli seurattua muutaman vuoden ikäisen pojan rukousyrityksiä. Se oli kyllä jotenkin niin hellyyttävää, mutta enemmän se taisi muistuttaa joogaa kuin rukoilua :D.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itsekin teen rukoukset takaperin järjestyksessä niin pysyn itsekin perillä mitkä on jo tehty :)

      Poista